Nog even geduld...

In de zomervakantie ging de versleten roltrap van station Dampoort – bouwjaar 1973 – eindelijk vervangen worden. Dat is niet gebeurd door de coronacrisis. “Volgend jaar” belooft de NMBS nu, blijkt uit informatie die Veli Yüksel (Open VLD) opvroeg in de gemeenteraad.

Al 47 jaar doet de enige roltrap in het station van Dampoort dienst. De roltrap is zo oud dat elke keer dat er een defect opduikt – en dat is nogal vaak – er speciale stukken gemaakt en geleverd moeten worden. Het gevolg: de vijfduizend dagelijkse pendelaars in Dampoort moeten vaak de trap nemen.

Zeker voor wie moeilijker te been is, is dat lastig. Er is geen andere roltrap. Het ogenschijnlijk eenvoudig op te lossen probleem sleept al jaren aan en een nieuwe roltrap wordt steeds uitgesteld.

Tijdens een overleg met het Gentse stadsbestuur zou NMBS-CEO Sophie Dutordoir beloofd hebben dat de bewuste roltrap deze zomer hersteld zou worden. Maar dat is niet gebeurd.

“We namen hierover contact op met de NMBS. Men wist ons te vertellen dat de Corona-uitbraak heeft gezorgd voor vertraging in de uitvoering”, schrijft Filip Watteeuw (Groen), schepen van Mobiliteit, in een antwoord op een vraag van Veli Yüksel (Open VLD) in de gemeenteraad. “De uitvoering is nu gepland voor 2021. Een meer exacte timing kon de NMBS ons nog niet geven.”

Een vertrouwd beeld voor pendelaars in station Dampoort de laatste jaren...

Een roltrap?

Yüksel, zelf een gebruiker van station Dampoort, noemt het “onaanvaardbaar”. “Deze roltrap is al onaanvaardbaar lang aan vervanging toe. We kunnen veel in de schoenen schuiven van corona, maar een roltrap? Uiteindelijk is dit gewoon prioriteiten stellen, en dan moet de NMBS- een prioriteit maken van reizigers die niet goed te been zijn.”

Watteeuw zegt “uiteraard niet tevreden te zijn met deze gang van zaken” en belooft het “aan te kaarten bij de nieuwe Minister van Mobiliteit.” Yüksel: “Minister Gilkinet is een ecolo-minister, en met wat extra hulp vanuit de Gentse Groen-politici kunnen we hopelijk dit oud zeer eindelijk oplossen.”


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.