Op afspraak bij de Politie

In juli en augustus maakten 2400 Gentenaars en burgers een afspraak bij de Politie van Gent voor een niet-dringende afspraak. Dat blijkt uit cijfers die Gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open Vld) opvroeg bij burgemeester Mathias De Clercq.

Gentenaars kunnen sinds kort op afspraak naar hun politiecommissariaat. Dat vermijdt wachtrijen voor het loket. Gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open VLD) verzamelde de cijfers: “Je kan sinds 1 juli een politie-inspecteur ‘boeken’. Op zeer korte tijd hebben de Gentenaars hun weg gevonden naar een dergelijke niet-dringende afspraak. Reeds 2.400 burgers maakten de voorbije twee maanden een afspraak om aangifte te doen aan één van de loketten. Dat zijn 60 afspraken per werkdag.”

Overigens werd driekwart van deze afspraken via de website van politie gemaakt, de rest grotendeels telefonisch. De meest voorkomende reden voor een afspraak heeft te maken met de auto: het verlies van boorddocumenten of rijbewijs en de beschadiging van een voertuig. Maar ook bedreigingen, bankkaartfraude en diefstal zitten bij de top 10.

Gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open Vld): “Ik verwacht dat het aantal afspraken nog zal toenemen, want het biedt veel voordelen. Het voorkomt veel heen-en-weer geloop en vermijdt dat je meerdere keren moet terugkomen omdat je bijvoorbeeld een specifiek document niet bijhebt. Je krijgt een mail die opsomt wat je moet meebrengen naar de afspraak. Ook een online doorverwijzing is mogelijk mocht je vraag beter opgelost worden door een andere dienst.”

De Gentse politie wil meer inzetten op dienstverlening op afspraak. Jaarlijks wil de politie zo 34.000 burgers ontvangen. Burgemeester De Clercq wijst op de voordelen van dienstverlening op afspraak. burgemeester De Clerq: “Er zijn geen langewachtrijen en de burgers worden gespreid over zes balies. Met dit systeem zullen de Gentenaars beter en sneller geholpen worden. De politie verzekert dat mensen voor dringende gevallen en dringende aangiftes nog altijd zonder afspraak welkom zijn.”

Top 10

aangiftes waarvoor burgers langskwamen

in juli en augustus

1) Verlies boorddocumenten auto – 192 aangiftes `

2) Verlies rijbewijs – 179 aangiftes

3) Bedreigingen – 160 aangiftes

4) Bankkaartfraude – 160 aangiftes

5) Computercriminaliteit – 123 aangiftes

6) Diefstal algemeen - 122 aangiftes

7) Verlies Belgische identiteitskaart – 109 aangiftes

8) Beschadigingen voertuigen - 107 aangiftes

9) Diefstal handtas/portefeuille – 107 aangiftes

10) Bijkomende verklaring lopend dossier - 98 aangiftes

De online-afspraken kan men maken via www.politie.be/5415/ en telefonisch via het nummer van het dichtstbijgelegen commissariaat.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.