Internet op asielboot overbelast door corona

Gent - Er is ongenoegen over de slechte internetverbinding op het drijvend asielcentrum aan de Rigaai. Tijdens de lockdown was het netwerk voortdurend overbelast.

De coronamaatregelen gelden ook op de asielboot Reno aan de Rigakaai. Tijdens de lockdown moesten de bewoners verplicht in het asielcentrum blijven. Daardoor namen ze massaal hun toevlucht tot downloads en streamings, met een voortdurende belasting van het netwerk tot gevolg. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open VLD) in handen kreeg.

Het kabinet van schepen van Sociaal Beleid Rudy Coddens (SP.A) is op de hoogte van de internetperikelen. “Bij de opstart van het centrum was het netwerk nog voldoende”, klinkt het. “Maar tijdens de lockdown begonnen de problemen. Er waren toen nog niet veel andere ontspanningsmomenten op de boot.”

Een probleem, volgens Yüksel. “Voor asielzoekers is internet noodzakelijk: om Nederlands te leren en te zoeken naar werk. En natuurlijk om het nieuws in ons land te volgen, zeker in deze coronatijden. Ook de veertig personeelsleden van Fedasil moeten hun werk kunnen uitvoeren.”

Glasvezelkabel

De problemen zouden inmiddels zijn opgelost. Er werden bijkomende access points geïnstalleerd, en er kwam een extra glasvezelkabel tussen het bezoekerscentrum van de haven aan de Vliegtuiglaan en het ponton, dat wordt uitgebaat door Fedasil.

Er worden ook meer activiteiten georganiseerd op het ponton. Daarnaast trekken asielzoekers

meer de stad in. Zo blijkt het Houtdok een populaire plek.

Bron: De Gentenaar, 23/07/2020


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.