Koopzondagen weer van start in Gent

De koopzondagen gaan opnieuw van start. Dat antwoordt schepen van middenstad Sofie Bracke

op een vraag van partijgenoot Veli Yüksel (Open Vld). De eerste valt op 7 juni, de eerste zondag van de maand.

Sinds de tweede helft van maart gingen de winkels dicht in Gent als gevolg van het coronavirus. De winkels gingen open op 11 mei. Nu mogen de winkels ook open op koopzondagen. “De handelaars hebben een zware periode achter de rug en verdienen alle steun.” , zegt Veli Yüksel. “De koopzondagen zullen zorgen voor extra omzet, ook voor een spreiding van shoppers over een weekend, en ook dat is een goede zaak. De klanten spreiden over zaterdag én zondag maakt het makkelijker om de afstandsregels te respecteren.”

“Na afweging van de pro’s en de contra’s werd in de taskforce handel en horeca (een uitbreiding van het Dagelijks Bestuur van PuurGent) beslist om de koopzondag van juni te behouden en die ook te laten promoten door PuurGent”, zegt schepen van middenstand Sofie Bracke.

Elke eerste zondag van de maand is een koopzondag, dat is nu al enkele jaren een traditie. Het openbaar vervoer rijdt op die koopzondagen ook gratis. “Dat zal ook nu zo zijn”, weet Yüksel. “Dat gratis openbaar vervoer op een koopzondag kost de Stad 30.000 euro.”

In april en mei werden de koopzondagen geschrapt en was er ook geen gratis openbaar vervoer in de stad. “De Stad zal trouwens voor de voorbije twee maand zonder koopzondagen geen factuur krijgen van de Lijn, een besparing van ongeveer 60.000 euro.”


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.