Stad Gent koopt mondmaskers voor Gentenaars

Stad Gent koopt 350.000 mondmaskers om uit te delen aan burgers en stadspersoneel. Dat heeft Burgemeester Mathias De Clercq geantwoord op een vraag van Veli Yüksel (Open Vld) tijdens de digitale Gemeenteraad van April.

De Veiligheidsraad besliste vrijdag dat vanaf volgende week maandag 4 mei het gebruik van een mondmasker verplicht wordt op bus, tram, metro en trein of op drukke openbare plaatsen. Het gebruik van een mondmaskers is en blijft een cruciaal element in de versoepeling van de Corona-maatregelen.

“Dit is uitstekend nieuws”, stelt Veli Yüksel. “Door mondmaskers te kopen laat Stad Gent zijn inwoners niet in de steek. Dat mogen we gerust stellen. Het is ook goed dat Gent kiest voor herbruikbare maskers, dat is duurzaam en efficiënt. Het allerbelangrijkste nu is dat die maskers zo snel mogelijk bij de Gentenaars geraakt”, besluit Yüksel.

De bestelling werd maandag geplaatst. De maskers worden eind mei, begin juni via Bpost bij de Gentenaars thuis geleverd.

Hieronder vindt u het integrale antwoord op mijn vraag:

Geachte voorzitter, geachte collega Yüksel,

Om op jouw concrete vraag een antwoord te bieden, kan ik bevestigen dat we als stadsbestuur 350.000 herbruikbare katoenen mondmaskers hebben besteld om te verspreiden onder de Gentse bevolking, het personeel en het personeel van de organisaties binnen Groep Gent. Als stadsbestuur nemen we hier onze verantwoordelijkheid op nu er duidelijkheid is van de Nationale Veiligheidsraad.

De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april de ‘exit-strategie’ voorgesteld met betrekking tot het coronavirus COVID-19. De Veiligheidsraad raadt, naast het respecteren van de reeds bestaande maatregelen, het gebruik van een mondmasker aan wanneer men zich in de openbare ruimte of op het werk bevindt en de fysieke afstand niet kan worden gegarandeerd. Deze mondmaskers zullen waarschijnlijk lange tijd onderdeel van het openbare leven worden

De Stad Gent had alles reeds in kaart gebracht en de mogelijke pistes onderzocht voor de aankoop van kwalitatief goede herbruikbare mondmaskers, en dus geen wegwerpmaskers, voor de Gentse inwoners en het stadspersoneel. Vanuit de Gemeentelijke crisiscel werd op 17 april gevraagd om dit te onderzoeken. Hierbij werden een aantal potentiële leveranciers, zowel binnen bestaande raamcontracten als andere, bevraagd wat zij konden aanbieden. Er werden budgetoffertes gevraagd, stalen aangekocht welke beoordeeld werden door twee preventieadviseurs/arbeidsartsen waaronder een arts in infectiepreventie. Er werd daarbij gekeken naar zowel kwaliteit als draagcomfort. De beste resultaten in de test waren voor een herbruikbaar mondmasker bestaande uit twee lagen, 100% katoen, wasbaar op 60 graden, geschikt voor zowel werknemers als particulieren en unisex. Dit model is ook conform aan de richtlijnen van FOD Volksgezondheid.

Dit type van herbruikbaar masker wordt aangeboden door de Belgische firma Bel-Confect nv. Als stadsbestuur hebben we hiermee een raamovereenkomst waardoor we het snelst als mogelijk kunnen schakelen. De bestelling voor de aankoop van 350.000 mondmaskers is vandaag goedgekeurd door het College. Dit betreft 235.000 mondmaskers voor de Gentse inwoners ouder dan 12 jaar en 115.000 mondmaskers voor personeel en als bijkomende buffer.

Volgens de info van de leverancier is de levering voorzien eind mei, mogelijke vroegere deelleveringen worden nog bekeken. De mondmaskers voor het stadspersoneel zullen centraal geleverd worden, de mondmaskers voor de Gentenaars zullen via BPost geleverd worden na verwerking door maatwerkbedrijf Mirto vzw in Drongen. Er zal hiervoor gekeken worden hoeveel inwoners boven de 12 jaar zijn gedomicilieerd per adres. Er zal ook telkens een handleiding worden toegevoegd hoe de mondmaskers moeten gebruikt worden om efficiënt te zijn. Dit is belangrijk voor een goed gebruik.

Dit is voor een stad als Gent een heel grote logistieke operatie, we streven ernaar om dit op een zo kort mogelijke termijn na levering te realiseren, met name eind mei begin juni.

Naast de aankoop van 350.000 herbruikbare mondmaskers doet de Stad Gent ook mee aan de #NationaleNaaiActie, die deze week is gestart. Bedoeling is om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Wie wil meedoen surft naar maakjemondmasker.be waarop alle info te vinden voor het maken van mondmaskers en dergelijke meer. Voor Gent zijn er momenteel 15 inzamelpunten waarvan 6 locaties van de Stad Gent.

Collega Yüksel

Met al deze inspanningen hebben we in navolging van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad afgelopen vrijdag op kortst mogelijke tijd geschakeld en nemen onze verantwoordelijkheid op om onze inwoners en personeel te voorzien van mondmaskers die kwalitatief en herbruikbaar zijn. Dit is belangrijk.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.