Trouwen in Gent wordt populairder

Tussen 2009 en 2019 trouwden in totaal 12.267 Gentse koppels. Dat blijkt uit cijfers die Veli Yüksel (Open Vld) opvroeg bij schepen van Burgerzaken Mieke Van Hecke. De overgrote meerderheid van de huwelijksplechtigheden vindt plaats in het stadhuis, ook al zijn er andere plekken mogelijk.

Trouwen in Gent wordt steeds populairder. Vorig jaar huwde de schepen maar liefst 1.181 koppeltjes, een nieuw record. Veli Yüksel: “Zo werden er in dezelfde periode 1500 huwelijken gesloten in een dienstencentrum en 230 in het Gravensteen. Sinds het Gravensteen voor één koppeltje per vrijdag de poorten opent voor 663 euro, werden daar jaarlijks ongeveer 25 huwelijken gesloten. In 2019 trouwden 12 koppels in het Gravensteen. Dat laatste is een plotse halvering en diepterecord.”

In het stadhuis is huwen gratis, tenzij men de ambtelijke procedure een persoonlijke toets wil geven met bijvoorbeeld eigen teksten. Voor dit ‘praalhuwelijk’ vraagt de Stad 264 euro. 5708 Gentenaars kozen voor een praalhuwelijk, dat leverde de stadskas 1,3 miljoen euro op.

Veli Yüksel: “De zomermaanden zijn het meest populair, dat zal niemand verbazen. Vooral augustus en september zijn drukke maanden voor de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Men kan een jaar op voorhand een plechtigheid ‘boeken’, en de meest populaire dagen zitten al lang van tevoren vol. Dat is voor sommige trouwlustigen geen aangename verrassing. Een beetje vooruit plannen is hier een goed idee!”


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.