Het plein van Napoleon wordt een woonerf. Zandberg krijgt face lift.

De Zandberg kreeg zijn huidig uitzicht, na een verbouwing om Napoleon Bonaparte te huisvesten, maar jammer genoeg heeft die nooit Gent bezocht. Hij heeft nooit ‘zijn’ Zandberg gezien, noch het monument ter zijner ere, met een obelisk en een keizerlijke arend. Het pleintje, tussen de kathedraal en Sint-Jacobs, verkommerde.

Gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open VLD) informeerde bij schepen Watteeuw naar de plannen ivm Zandberg. “Het werd een verwaarloosd pleintje, ingepalmd door de politie als parking”, stelt Yüksel. “Het had een grondige face lift nodig. Ik heb hierrond vragen gesteld bij het bestuur en de plannen zijn nu bekend gemaakt: het mini-plein wordt een woonerf.”

De Zandberg wordt een verkeersarm woonerf en de meeste parkeerplaatsen worden vervangen door fietsrekken. Het archeologisch onderzoek gaat nog deze maand van start. Schepen van Openbare Werken Watteeuw voorziet in zijn planning dat de werken minstens twee jaar in beslag zullen nemen.

Veli Yüksel: “Ik ben blij dat deze verkommerde plek in het hart van de stad aangepakt wordt. Het was wellicht het minst gekende plein in de binnenstad en ik hoop dat dat nu zal

nu zal veranderen.”


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.