Spelende kinderen horen in een park; drugsspuiten niet

In oktober, terwijl hij aan het spelen was in een parkje tijdens de middagpauze op school, prikte de 7-jarige Samet zich aan een weggegooide injectienaald. Ondertussen stelt hij het goed, zijn ouders kunnen opgelucht ademhalen. “Spelende kinderen horen thuis in een park; drugsspuiten niet,” aldus Veli Yüksel (Open Vld). Hij bracht deze middag, samen met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq een bezoek aan de jongen.

Stel je voor: je laat je kind tijdens de middagpauze spelen in een park in de buurt, en het verwondt zich aan een vuile drugsnaald. Dat overkwam in oktober de kleine Samet (7 jaar oud) op het speelterreintje aan de Wasstraat. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis en werd de voorbije maanden door het UZ Gent opgevolgd. Intussen stelt hij het goed. Zijn ouders kunnen opgelucht ademhalen. “Maar we moeten deze problematiek aanpakken,” zo stelt Veli Yüksel (Open Vld). Het liberale gemeenteraadslid bracht de jongen en zijn familie een bezoek, samen met burgemeester Mathias De Clercq. “Kinderen moeten kunnen spelen in een park; drugsspuiten horen daar niet thuis,” aldus Yüksel.

Jaarlijks worden in de provincie Oost-Vlaanderen 200.000 schone spuiten uitgedeeld. “In 95 procent van de gevallen keren die spuiten effectief terug, via diverse verzamelpunten en apothekers,” weet Yüksel. “Maar de andere 5% verdwijnt. Die worden elders gedumpt en gaan dan rondslingeren in parkjes zoals dat waar de kleine Samet aan het spelen was. Dat is gevaarlijk, onder andere voor besmettingen. Daar moeten we dus nog hard op inzetten,” zegt het liberale gemeenteraadslid.

Waakzaamheid en sensibilisering

Verspreid over de stad Gent zijn er 15 naaldcontainers voorhanden. Dat zijn inzamelboxen waar druggebruikers hun gebruikte spuiten veilig kunnen achterlaten. “Misschien moeten we bekijken of we dat aantal kunnen uitbreiden,” aldus Yüksel. “Want het moet de bedoeling zijn dat er geen enkele drugsspuit meer rondslingert in deze stad.”

“In ieder geval is de waakzaamheid van onze politiediensten, de gemeenschapswachten, wijkwerkers en de groendienst een goede zaak,” beaamt hij. “Maar ook jeugdverenigingen moeten we betrekken bij de sensibilisering naar deze problematiek en naar drugsgebruik in het algemeen,” vindt Yüksel. “Het is een open deur intrappen om te zetten dat drugsgebruik nefast kan zijn, niet alleen voor de gebruiker maar ook voor zijn of haar familie, vrienden en omgeving.”

Er zijn ondertussen al maatregelen genomen. Zo zijn er extra patrouilles door politie en stadswachten. “En binnenkort komt er ook een dropbox voor naalden in het parkje van de Wasstraat,” aldus Yüksel. Dat parkje wordt overigens volledig heraangelegd, inclusief extra verlichting.

Yüksel vindt het alvast een goede zaak, maar stelt ook resoluut dat we in onze stad de dealers hard moeten blijven aanpakken.

Common sense

Het liberale gemeenteraadslid wil tot slot nog een oproep doen. “Drugsgebruikers en drugsverslaafden zouden toch moeten beseffen dat ze andere mensen in gevaar kunnen brengen. Vaak zelfs hun eigen buren en vooral kleine kinderen,” zegt hij. “De klassieke oplossingen zoals het plaatsen van naaldcontainers verminderen weliswaar de risico’s. Toch wil ik drugsgebruikers vragen om wat commons sense aan de dag te leggen. Het is toch niet te veel gevraagd om kleine kinderen uit de buurt te ontzien?”


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.