Brexitparking in Haven Gent

Om gevolgen van de Brexit op te vangen komt er in havengebied van Gent een parking voor vrachtwagens. Dat heeft Havenschepen Sofie Bracke (OpenVld) geantwoord op een vraag van Gemeenteraadslid Veli Yüksel (OpenVld).

De Brexitparking zal plaats bieden aan 142 vrachtwagens. Deze bewaakte parking is voorzien van toiletten en afvalbakken en is 24 op 24 uur open. “Alle havens op het continent verwachten zich aan veel vertraging voor vrachtwagens”, zegt Veli Yüksel. “We kunnen daar maar beter op voorbereid zijn. Een eerste stap is een parking voor 142 trucks. En als dat niet zou volstaan houdt North Sea Port nog extra capaciteit achter de hand van ruim 400 plaatsen, op 8 extra tijdelijke parkeerterreinen.”

Douane post

Naast de Brexitparking zal er in Gent ook een extra post van de Douane (Grens Inspectie Punt, GIP) opgericht worden om de douaneformaliteiten snel af te handelen. Yüksel vreest dat zonder versterking de huidige ploeg douaniers het verkeer naar Groot Brittannië niet aankan. “Na de Brexit staan zij voor meer formaliteiten, meer controles, en dat allemaal terwijl er honderden truckers in hun kantoor sakkeren over tijdverlies. Daarom ben ik blij met alle extra manschappen die de Haven Gent kan krijgen. Er is nu al zekerheid over een extra grensinspectiepunt voor de douane in Gent, en hopelijk kan dat al veel druk van de ketel halen.”

De Brexit zal volgens de Haven Gent (North Sea Port) vooral voelbaar zijn in volgende sectoren en bedrijven:

  • Automotive en staal: ro/ro Cobelfret (Vlissingen), Honda (EDC Ghent), Volvo Cars and Volvo Trucks (production plants in Ghent), Arcelor Mittal (Ghent)

  • Liner services (I-Motion Shipping Ghent, Cobelfret)

  • Fertitlizers (Stukwerkers, Yara, Verbrugge, Euroports, GTS, …)

  • Sand processing industry (zand van de North Sea) (Deme, Finsa, …)

  • Offshore (platforms in de Noordzee en kust van Engeland) (Bow, Heerema, …)

  • Liquid bulk (Oiltanking, Dow, Vopak, …)

Yüksel informeerde bij de Havenschepen ook of er in Gent een helpdesk Brexit komt. “Ik heb vertrouwen in de maatregelen en acties die reeds genomen zijn door North Sea Port. Het lijkt ons weinig zinvol om via Stad Gent nog eens een parallel traject op te starten”, antwoordde Schepen Bracke.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.