Vlaams Belang terug naar af met rode kaken

De Gentse leider van het Vlaams Belang, Johan Deckmyn vroeg de Gemeenteraad om een moskee in Gent te verbieden.

Hieronder leest u mijn reactie tijdens de Gemeenteraad, waarna de vraag van het Vlaams Belang in de prullenmand geschoven werd:

Mijnheer Deckmyn, heeft u wel twee seconden nagedacht over wat u hier eigenlijk komt vragen? Omwille van beslissingen die genomen worden in Turkije vraagt u een moskee te verbieden in de Gebroeders De Smetstraat in de Rabotwijk.

Gaat u ook omwille van de Brexit van Boris Johnson in Engeland de Anglicaanse kerk sluiten op de Begijnhofdries?

Gaat u omwille van de nederzettingpolitiek van Benjamin Netanyahu in Israel de Joodse gebedshuizen verbieden in deze stad?

Ik wil die laatste vraag nog eens herhalen, om u de historische echo te laten horen: de Joodse gebedshuizen in Gent verbieden. Uiteraard niet!

Collega’s van de Gemeenteraad, we moeten hier alert voor blijven: het Vlaams Belang valt in deze gemeenteraad de godsdienstvrijheid aan, een van onze fundamentele vrijheden. Als wij moskeeën, kerken of Joodse gebedshuizen gaan verbieden, geven we de godsdienstvrijheid op. En in mijn partij de Open VLD, mijnheer Deckmyn, nemen we onze vrijheden bijzonder ernstig.

De gepolariseerde, onverdraagzame, autoritaire stad waar u voor staat, wij Gentenaars , wij passen daarvoor. Gent is een open en tolerante stad en dat willen we ook zo houden.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.