Jaarlijks 430 gevallen van vandalisme in stations


Er zijn jaarlijks gemiddeld 430 gevallen van vandalisme in de Belgische stations. Dat blijkt uit het antwoord van minister François Bellot (MR) op een parlementaire vraag van Veli Yüksel (CD&V). Camera’s en snellere boetes moeten soelaas brengen.

Vandalen nemen stations graag in het vizier. Graffiti, stukgeslagen ruiten, beschadigde automaten en ander vandalisme zijn schering en inslag. “Dat kan niet,” zegt Veli Yüksel (CD&V). “Van publiek eigendom, betaald met belastinggeld, blijf je af.” Hij ondervroeg de minister van Mobiliteit daarover in het parlement.

Trieste top 5

Uit de cijfers van 2018 blijkt dat de top 5 van stations waar het meeste meldingen van vandalisme worden gemaakt, bestaat uit Brussel-Zuid (32 gevallen), Kortrijk (20), Brussel-Centraal (13), Charleroi-Sud (12) en Antwerpen-Centraal, dat net zoals Brussel-Noord en Sint-Niklaas 11 gevallen kende dit jaar.

“Opmerkelijk is dat het station Gent-Sint-Pieters in de eerste helft van het jaar nog in de top 10 prijkte, maar daar in het tweede semester uit is verdwenen,” stelt het Oost-Vlaams parlementslid.

13 gevallen per jaar in Gent-Sint-PIeters

“Ik neem zelf meestal de trein,” aldus Yüksel. “En ik bemerkte in het station Gent-Sint-Pieters enkele glaspartijen die stukgeslagen leken.” De NMBS zoekt nog uit wat de oorzaak is, maar sluit vandalisme niet uit. “Ook Gent-Sint-Pieters ontsnapt daar niet aan: van beschadigde slagbomen aan de autoparking tot gevandaliseerde automaten en stukgeslagen ruiten. Er kan niet worden gesproken van een bepaalde trend, maar toch woren er jaarlijks gemiddeld 13 gevallen van vandalisme gemeld in het station. “Afgelopen jaar werd er nog een deur aan de voorkant van het station geforceerd,” weet Yüksel.

Dynamische camera’s en fikse boetes

“De voorbije jaren heeft de NMBS geïnvesteerd in zogenaamde dynamische camera’s. Al in 2017 wierp een proefproject in Leopoldsburg zijn vruchten af: er werden tijdens die periode geen daden van vandalisme of andere overlast vastgesteld,” weet Yüksel. Inmiddels stelde de NMBS dynamische camera’s op, op 33 sites

Dynamische camera’s zijn bewakingscamera’s die worden geïnstalleerd opeen aanhangwagen, die opvallend op het perron staat. De grote toestellen dienen voor verschillende doeleinden: beeldvorming, preventie en ook repressie.

“De daders vatten is geen sinecure,” zegt Yüksel. Op 1 november 2018 is echter een systeem van administratieve boetes van kracht geworden. Met dat systeem kunnen overtreders veel sneller en goedkoper vervolgd worden doordat er geen tussenkomst meer nodig is van de rechtbank.

“Bij betrapping op heterdaad, kunnen de boetes oplopen van 100 tot 350 euro,” zegt Yüksel.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.