Tot woensdagavond geen vliegverkeer mogelijk in ons land door staking


Van dinsdagavond 22 uur tot woensdagavond 22 uur kan geen enkel vliegtuig landen of opstijgen in ons land. Ook het luchtruim boven België gaat dicht. Dat heeft Skeyes, het vroegere Belgocontrol, vandaag beslist.

“Ondanks alle inspanningen die de directie van Skeyes geleverd heeft, hebben we zes uur voor de start van de nationale staking onvoldoende zicht op de personeelsbezetting tijdens de actie die vanavond ingaat. Werknemers van Skeyes moeten hun intenties om al dan niet te werken tijdens syndicale acties vooraf niet kenbaar maken”, zegt Dominique Dehaene.

En dus is vanmiddag de knoop doorgehakt omdat men geen enkel risico wil nemen.

Gedurende 24 uur zal er dus geen enkel vliegtuig kunnen landen of opstijgen. Maar ook geen vliegtuigen kunnen passeren boven ons land.

Helemaal dicht gaat het luchtruim niet. “We moeten altijd een permanentie voorzien in de verkeerstoren voor eventuele noodlandingen of dringende medische vluchten”, zegt Dominique Dehaene nog.

Hoeveel vluchten er geannuleerd moeten worden, is op dit ogenblik nog niet duidelijk. Verschillende maatschappijen hadden in de afgelopen dagen al het zekere voor het onzekere genomen en hun vluchten geschrapt of afgeleid naar andere luchthavens in het buitenland. Want niet alleen Brussels Airport sluit, ook vanuit de andere luchthavens in ons land zoals die van Charleroi kan er niet gevlogen worden.

Imagoschade

Na de staking bij Aviapartner, eind vorig jaar, betekent dit opnieuw zware imagoschade voor onze Nationale luchthaven.

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel uitte als eerste politicus zijn verontwaardigd. “Het spreekt voor zich dat veiligheid altijd primeert, maar dit is ten aanzien van reizigers echt buitenproportioneel”, zegt Yüksel.

“De nationale luchthaven telt dagelijks 67.000 passagiers, waarvan 51 procent vakantiegangers zijn maar ook minstens 29 procent personen die om professionele redenen het vliegtuig nemen.”, aldus de volksvertegenwoordiger. Yüksel is verbolgen over de verstrekkende gevolgen van de staking. “Volgens berekeningen van Brussels Airport zou de rechtstreekse schade van de sluiting oplopen tot 13 miljoen euro. Daarbij zijn nog niet de economische gevolgen voor de bedrijven gerekend” zegt hij. De laatste keer dat het Belgisch luchtruim op de grendel ging, dateert van 18 juli 2018, toen door technische problemen bij Belgacontrol.

Lees meer op de website van Het Nieuwsblad.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.