HLN: Minister bevestigt: Sint-Pietersstation krijgt afgeslankte versie


De plannen voor het Sint-Pietersstation worden aangepast. Zo zal er in het vernieuwde station minder commerciële ruimte zijn dan gepland, en ook de overkapping wordt aangepast waardoor niet langer het hele station overdekt zal zijn. "Tussen 2018 en 2020 zal op de werf geen steen verlegd worden. Een schande", zegt parlementslid Veli Yüksel (CD&V).

Eigenlijk had het Sint-Pietersstation volledig klaar moeten zijn in 2020. "Maak er maar eerder 2028 van, als alles écht meezit", zegt Yüksel. Gisteren werd in de commissie infrastructuur van de Kamer de situatie van het Sint-Pietersstation besproken. In 2010 begonnen die werken. De eerste fase (sporen 8 tot 12) is al klaar sinds 2017. Sindsdien ging er heel wat tijd verloren. Er was een Europese aanbesteding om een aannemer te vinden voor fase 2, maar alle offertes vielen te duur uit. Daarna werd er maanden tevergeefs onderhandeld met de aannemers om de prijzen te doen zakken. Daarom werd beslist dat er bespaard moest worden op de plannen. Daardoor is nu een nieuwe aanbesteding nodig."

Minister François Bellot (MR) gaf een overzicht van wat er verschilt tussen de oude en de nieuwe plannen. Over de overkapping blijft hij wat in het vage. Hij geeft enkel mee dat de grote overkapping wordt aangepast en dat de kleinere overkapping ingekort worden. Dat wijst er op dat het station niet meer volledig dicht zal zijn zoals oorspronkelijk gepland. Bovendien wordt de commerciële ruimte op het gelijkvloers ingeperkt. Ook technische ruimtes worden geschrapt. Streefdoel om de werken te starten is het voorjaar van 2020.

"Dit is wel degelijk een Sint-Pietersstation 'light'", zegt VeliYüksel. "Ook in 2020 zal er niets gebeuren aan het station. Door zo'n nieuwe aanbesteding gaat al snel een half jaar verloren, maar de NMBS is nog niet klaar om die aanbesteding uit te schrijven. Dan moet men nog een aannemer vinden en moet die nog de tijd krijgen om de werken te plannen", zegt Yüksel die een onderzoek naar de gang van zaken eist.

Lees dit artikel in Het Laatste Nieuws.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.