Werkdruk bij het personeel van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, moet omlaag


“Als er volgens het personeelsbehoefteplan tekorten zijn, dan moet er personeel bijkomen bij Skeyes. Onze luchtverkeersleiders zijn immers de achilleshiel van de veiligheid van ons luchtruim,” dat zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel, naar aanleiding van een artikel dat vandaag verscheen in de krant Het Laatste Nieuws. Uit een document dat de krant kon inkijken bleek dat de problemen binnen Skeyes gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van het luchtverkeer boven heel België.

In de commissie Infrastructuur van de Kamer volgt Yüksel onder andere de werking van Skeyes op. “Ik zal de bevoegde minister, François Bellot (MR), hierover eerstdaags ondervragen.”, klinkt het.

“Vandaag werken er 850 mensen bij Skeyes, waarvan 300 luchtverkeersleiders,” weet Yüksel. “De personeelsbehoefte moet correct worden ingevuld,” zegt het Kamerlid. “Maar nadat er jarenlang niet is gerekruteerd, zijn er sinds kort opnieuw wat aanwervingen gebeurd: 45 in 2017, 30 vorig jaar. Het probleem daarbij is dat de opleiding twee jaar in beslag neemt. Tussen aanwerving en effectief in de toren werken ligt dus een lang traject,” aldus de Yüksel.

“Het personeelsbehoefteplan moet nog geactualiseerd worden,” zegt hij. “Maar gezien de uitstroom door pensioen en gezien het alsmaar toenemende luchtverkeer, moet er snel geschakeld worden om – mocht er effectief een tekort zijn – bijkomende aanwervingen te doen.”

“De shiftregeling is voor een aantal mensen een doorn in het oog,” weet Yüksel. “Daarom is het van belang dat er een nieuwe regeling uit de bus komt. Eenvoudig is dat inderdaad niet, want het management van CANAC moet zorgen dat er steeds voldoende personeel is ingepland en dat het werk gelijk is verdeeld, om zo de werkdruk te verminderen.”

“Ik vind dat we het sociaal overleg alle kansen moeten geven, en ben benieuwd wat er uit de bus zal komen,” zegt Yüksel. “Maar de discussie over dag- en nachtshifts blijft hangen, ook al volgt Skeyes de EU-procedures. Dat moet dus dringend worden uitgeklaard”.

Skeyes (vroeger Belgocontrol) is het autonoom overheidsbedrijf dat belast is met de luchtverkeersleiding. “De job van luchtverkeersleider vergt 200 procent concentratie en behelst het snel nemen van soms delicate beslissingen,” aldus het parlementslid. Hij wijst er ook op dat de luchtverkeersleiders soms meer dan 3.000 vliegtuigen per dag begeleiden, wat neerkomt op één miljoen bewegingen per jaar.

“In het veiligheidsrapport van 2017 kon de organisatie, toen nog onder de naam Belgocontrol, nochtans uit met schitterende resultaten,” weet hij. “We hoorden toen bij de besten van de klas in Europa,” zegt hij. In 2016 werden 0 incidenten geregistreerd, in 2017 4 en vorig jaar ook 4. Een vijfde wordt nog onderzocht.

Lees ook dit artikel in Het Laatste Nieuws.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.