Veli debatteerde over toekomst defensie in UGent


Gisteravond nam Veli deel aan het debat "De opvolging van de F-16 en de toekomst van de Belgische defensie", georganiseerd door het Ghent Institute for International Studies van de UGent.

"Ik ben zeer vereerd dat ik nog eens aan mijn alma mater voor een groep studenten mag zitten," zei het Oost-Vlaams parlementslid.

Het uitgangspunt van het debat was de vervanging van de Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen door de F-35. "De beste keuze die op dat moment kon worden gemaakt, na een transparante en open competitie," aldus de defensiespecialist van CD&V.

Daarna boog het gesprek zich veel breder over de toekomst van de Belgische defensie.

"Defensie is de essentiële hoeksteen van ons veiligheidssysteem," verklaarde Veli het CD&V-standpunt ter zake. Hij wees er verder op dat de bezuinigingsstop, ingevoerd door de regering-Michel I, een goede zaak is, niet alleen opdat België zijn verplichtingen tegenover de EU- en NAVO-partners zou kunnen nakomen, maar ook omdat de Belgische defensie zélf opnieuw moet worden opgebouwd naar een flexibele en dynamische organisatie, geschikt voor de uitdagingen van de 21ste eeuw.

De andere panelleden waren prof. dr. Alexander Mattelaer (Egmont Institute), Melissa Depraetere (SP.a), generaal-majoor Marc Thys en prof. dr. Tom Sauer.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.