Machinist vergat al 18 keer zijn conducteur


Dit jaar is al achttien keer een trein vertrokken waarbij de conducteur per ongeluk op het perron achterbleef.

Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) die Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) opvroeg. Vorig jaar gebeurde dat in totaal 24 keer.

Wanneer de trein vertrekt zonder conducteur of treinbegeleider blijft dat niet zonder gevolgen. Vaak moet de trein in het volgende station blijven stilstaan tot de achtergelaten conducteur ter plaatse raakt, of er een andere conducteur is gevonden die met de onbegeleide trein kan meerijden. ‘En dat veroorzaakt geregeld forse vertragingen, tot soms zelfs treinen die worden afgeschaft’, zegt Yüksel.

Toen vorige week in Haaltert een trein zonder begeleider vertrok, veroorzaakte dat over het hele spoornetwerk maar liefst 1.027 minuten vertraging. De trein tussen Kortrijk en Brugge moest worden afgeschaft, vier andere treintrajecten werden gedeeltelijk afgeschaft.

Slechte afspraken

Volgens Bellot beseft de NMBS dat soms slechte afspraken worden gemaakt tussen de treinmachinist en de conducteur, afhankelijk ook van het type trein en de uitrusting van het station. Daardoor moet soms louter met handgebaren worden gecommuniceerd.

‘Er moet een betere, standaardprocedure komen, die tot minder misverstanden leidt tussen de machinist en de treinbestuurder’, meent Yüksel. Volgens Bellot wordt daar op dit moment aan gewerkt.

Lees dit artikel op de website van De Standaard;


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.