Slechts 6 % kandidaten slaagt voor examen beveiligingskorps


Amper 6 procent van de kandidaten voor het beveiligingskorps slaagt voor het examen. Dat blijkt een vraag van Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Sinds begin september hebben reeds 75 agenten hun diploma op zak en zijn ondertussen aan de slag.

Er klopt iets niet met aangezochte profielen Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil tegen eind 2019 1.660 mensen operationeel hebben. Maar de aanwerving verloopt allesbehalve vlot. De voorbije 2 jaar schreven 9250 kandidaten zich voor het examen van Veiligheidskorps. “Amper 6 procent daarvan slaagde uiteindelijk om als veiligheidsagent aan de slag te kunnen. Dit is een zeer laag percentage”, stelt Veli Yüksel. “Er is een probleem. Het toont aan dat er iets niet klopt met de aangezochte profielen.”

Minister Jambon stelt dat 30% van de kandidaten zich nog voor het examen al terugtrekt. Bovendien scoren de kandidaten zeer slecht op de testen taalvaardigheid, voor schrijven. “Dat is een belangrijk onderdeel, want veiligheidsagenten moeten een proces-verbaal kunnen opmaken of een rapport samen te vatten”, aldus Jambon.

Evaluatie en bijsturing Kamerlid Yüksel wil dat de juiste doelgroep wordt aangetrokken. “Daarom vraag ik de minister om gerichter te gaan rekruteren. Ook de manier waarop de job naar voren geschoven wordt, moeten we opnieuw tegen het licht houden, zodat dat er meer kandidaten met realistischere slaagkansen op afkomen. Of misschien moet het vooropgestelde loon (15.000 euro bruto) herbekeken worden. Dat ligt nu relatief laag.”

Het beveiligingskorps - officieel: de Directie Beveiliging (DAB) - moet bestaan uit bewakingsagenten met beperkte bevoegdheden, onder de vleugels van de federale politie. Het DAB moet 1660 man tellen. Het korps staat in voor de bewaking van gerechtshoven, ambassades en kerncentrales, maar ook die van de koninklijke paleizen, de luchthavens en internationale organisaties zoals de Navo.

Yüksel waarschuwt: “Aan dit tempo zullen we nooit tegen eind volgend jaar een korps vormen van 1660 mensen. Er moet een tandje worden bijgestoken, want dit korps is belangrijk om de werkdruk voor de Federale politie en het leger te verlichten.”

De 75 veiligheidsagenten bewaken vandaag de kerncentrale van Tihange en de Hoven en Rechtbanken in Brussel.

Lees ook dit artikel in Het Laatste Nieuws.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.