Eerste F-35's komen pas in 2025 in ons land aan


Het zal nog tot 2025 duren eer de eerste Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van het type F-35 in ons land zullen aankomen. Dat antwoordt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op een vraag van parlementslid Veli Yüksel (CD&V).

Zowel in 2023 en 2024 zullen telkens vier vliegtuigen worden geleverd, maar die blijven gestockeerd op een luchtmachtbasis in Arizona, onder meer voor de opleiding van de Belgische piloten.

De eerste toestellen zullen pas in 2025 in ons land aankomen. Vanaf dan volgen er jaarlijks vier, vanaf 2028 telkens vijf en in 2030 vier. “Tegen dat moment moeten ook alle tekortkomingen die nu nog bestaan aan het model, zijn weggewerkt,” zegt Yüksel.

“Het is van het grootste belang dat deze fasering de inzetbaarheid en operationaliteit van de Belgische gevechtsvliegtuigen niet in het gedrang brengt,” aldus Yüksel, die er nogmaals op wijst dat de huidige, verouderde F-16’s vanaf 2023 uit roulatie worden genomen.

Lees dit artikel op VRTNWS.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.