Veli Yüksel: "Snelheidscontrole snelle elektrische fietsen nodig"


Elektrische fietsen zijn hot. Ongeveer 30 procent van alle verkochte fietsen vandaag heeft trapondersteuning. Maar nieuwe toepassingen creëren nieuwe uitdagingen. De speed pedelec haalt tot 45 kilometer per uur. Die snelheid kan echter niet worden gecontroleerd. Daarover ondervroeg volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V) minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in het federaal parlement.

Zo’n drie op de tien verkochte fietsen hebben vandaag trapondersteuning. Een elektrische fiets haalt een snelheid tot 25 kilometer per uur. Maar er zijn ook fietsen met trapondersteuning op de markt waarmee je tot wel 45 kilometer per uur haalt. Die laatste zijn de zogenaamde “speed pedelecs”. De wetgever catalogeerde ze in 2016 in de Belgische Wegcode als “bromfiets categorie P” (waardoor een onderscheid wordt gemaakt met de bromfiets categorie B).

“Nieuwe toepassingen zorgen voor nieuwe uitdagingen,” aldus Kamerlid Veli Yüksel (CD&V). “We moeten de snelheid van die speed pedelecs kunnen controleren,” zegt hij. Dat is geen overbodige vraag. Er zijn namelijk al heel wat ongevallen gebeurd met elektrische fietsen. We noteerden ook al dodelijke ongevallen met snelle elektrische fietsen in ons land.

Dringend werk maken van handhaving

Drie jaar geleden reeds ondervroeg Yüksel minister Jambon over de problematiek. Die zei toen dat er nog heel wat werk aan de winkel was. “Vandaag blijkt dat er nog steeds geen bruikbare meetapparatuur beschikbaar is om elektrische en snelle elektrische fietsen te controleren,” aldus het parlementslid. “De Minister deelde ook mee op dit moment niet te weten wanneer dergelijke toestellen voor onze politiediensten operationeel zouden zijn,” aldus Yüksel. “Ook in het buitenland zou men nog niet beschikken over controlemiddelen die de snelheid van deze toestellen kunnen controleren”.

“Vanaf 1 oktober 2016 gelden weliswaar nieuwe regels over fietsen met trapondersteuning,” weet het Kamerlid. “Sindsdien maakt de wetgever een verschil tussen de gewone e-bike en de speed pedelec. Maar dan moet er ook dringend werk worden gemaakt van handhaving,” aldus Yüksel.

Lees deze artikels in Het Laatste Nieuws en Knack.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.