Werf Sint-Pietersstation zal volledig 2019 stil liggen


De renovatie van sporen 8 tot 12 in station Gent Sint-Pieters heeft 85 miljoen euro gekost. Dat bedrag kan nog oplopen aangezien de aannemer van de werken meer geld vraagt. Intussen heeft minister van Mobiliteit François Bellot nog eens bevestigd dat er een vereenvoudigde versie van het station komt en dat er in 2019 niets meer zal bewegen op de werf.

Het Sint-Pietersstation is stilaan een zorgenkind aan het worden. Vorige maand stuurde burgemeester Termont nog een boze brief naar de bevoegde minister omdat die het tweede deel van het station goedkoper wil laten zetten. De sporen zullen niet meer overkapt worden, in tegenstelling tot de eerdere plannen.

Parlementslid Veli Yüksel legde in de commissie infrastructuur minister Bellot op de rooster over zijn plannen. Daar kwamen opmerkelijke uitspraken uit.

“De eerste fase van het Sint-Pietersstation is achter de rug. Het gaat dan om sporen 8 tot 12”, legt Yüksel uit. “Dat heeft volgens de minister in totaal 85 miljoen euro gekost, maar dat bedrag kan nog aardig oplopen omdat de aannemer meer geld wil voor het geleverde werk. De onderhandelingen daarover lopen.”

Bij het project Gent Sint-Pieters bevestigt men het bedrag. “Die 85 miljoen euro is het bedrag dat vooraf is afgesproken. Dat kan inderdaad nog oplopen aangezien de oplevering nog niet helemaal is afgerond. We verwachten dat er geen enorm verschil zal zijn met de vooraf berekende kostprijs.”

In het nog aan te leggen tweede deel, perron 1 tot 7, wordt niet alleen geknipt in de overkappingen, ook de winkelruimtes worden ingeperkt en er zal worden bespaard op materialen. Hoeveel geld er voorzien is voor de tweede fase wilde de minister niet zeggen. In een eerste aanbestedingsronde bleken alle offertes veel hoger te liggen dan aanvankelijk ingeschat. Vandaar nu de light-versie van het station. “De NMBS moet, net zoals elk gezin dat bij een renovatie geconfronteerd wordt met een hoger uitvallende prijsraming, bij gebrek aan bijkomend budget prioriteiten stellen om het project te voltooien zonder het budget te overschrijden”, aldus minister Bellot.

Dit artikel verscheen in Het Laatste Nieuws.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.