Gepersonaliseerde nummerplaten: halve prijs, dubbele opbrengst


De prijsdaling voor een gepersonaliseerde nummerplaat werpt zijn vruchten af. Sinds december 2017 kost die opnieuw 1.000 euro, zoals bij de lancering in 2014. Tijdens die eerste jaren werden gemiddeld 546 nummerplaten per maand aan¬gevraagd. Goed voor een jaaropbrengst van 6,4 miljoen euro in 2015.

De federale regering dacht er nog meer munt uit te slaan en verhoogde de prijs eind 2015 naar 2.000 euro. Meteen daarna daalde het aantal reservaties spectaculair. In 2016 en 2017 waren het er maandelijks gemiddeld nog 170, waardoor de jaarinkomsten ¬terugvielen naar zo'n 3,5 miljoen euro.

Daarop besliste de regering om de prijs weer te laten dalen. “We zien dat het aantal aanvragen onmiddellijk gestegen is”, zegt Kamerlid Veli Yüksel, die de eerste cijfers opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR). “Die prijsstijging was dus een vergissing.” Als de eerste drie maanden van het jaar zich doorzetten, zal de jaaropbrengst tussen de 5 en de 6 miljoen euro bedragen.

Lees ook dit artikel in Het Nieuwsblad


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.