© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.

63 procent online haat verwijderd

13 Jan 2018

 


Vorig jaar werden 1.782 online profielen in het vizier van de politie genomen. In 12 gevallen ging het om een dreiging met een aanslag. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Veli Yüksel (CD&V). 


Het opsporen van haatberichten en terroristische propaganda hoort tot het takenpakket van de Internet Referral Unit (IRU) van de Federale Politie. Sinds haar oprichting op 1 januari 2016 kon de IRU al 1.782 profielen doormelden aan 16 verschillende operatoren. Dat antwoordde Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Kamerlid Veli Yüksel. 
 
“Haatcontent opsporen op Facebook, YouTube of Twitter is één zaak,” aldus Yüksel. “Ze effectief van het net verwijderen, is iets anders. Daar ben je afhankelijk van de medewerking van de operatoren”. Van de door de IRU gedetecteerde profielen werd uiteindelijk in 1.128 gevallen effectief door de operatoren verwijderd. “In 63 procent van de gevallen leidt de actie van de IRU dus tot een effectief resultaat. Dwz 4 op de 10 online haatberichten niet worden verwijderd. ” aldus nog de Volksvertegenwoordiger die vorig jaar een resolutie neerlegde in de Kamer om op EU-niveau aan te dringen op medewerking van sociale media bedrijven. 
 
12 keer gedreigd met aanslag
“De IRU levert goed werk,” meent Yüksel, die verwijst naar het aantal verwijderde profielen. In 33 gevallen werd er een proces-verbaal opgesteld. In 12 gevallen werd er een proces-verbaal opgesteld omdat er werd gedreigd met een aanslag. “Dat moet ons scherp houden,” vindt Yüksel. Hij houdt dan ook een pleidooi om een versnelling hoger te schakelen in het bestrijden van online haat en criminaliteit. Vorig jaar nog besliste de federale regering tot de aankoop van OSINT (Open Source Intelligence Techniques) waardoor de speurders het internet efficiënter kunnen screenen. Daar hangt een prijskaartje van 6,8 miljoen euro aan vast. 


Strijd tegen online haat moet op kruissnelheid komen
Maar dat is niet de enige uitdaging. De dienst IRU dan de federale politie werkt met 23 personeelsleden. Momenteel staan 9 van de 32 plaatsen nog open. “Die functies moeten dringend worden ingevuld, want de capaciteit van 32 personen wordt nu al lang beloofd. Die extra capaciteit moet er dringend komen. Het internet en de sociale media zijn immers niet alleen een visvijver voor extremisten, maar ook voor een wijd gamma aan racisme en criminaliteit,” aldus Yüksel. 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload