Zes opeenvolgende koopzondagen in Gent: 'Drempels wegnemen om geld uit te geven'


Gent - Vanaf volgende week is elke zondag die nog rest dit jaar een koopzondag in Gent, van 3 december tot en met 7 januari.

Tellingen tonen dat de zondagsopeningen shoppers naar de stad zuigen. Voor volgend jaar zijn al vijftien koopzondagen en nog eens 200.000 euro budget vastgelegd. “Ze nemen drempels weg om geld uit te geven. Daar gaat het om.”

Aarzelend startte Gent dit jaar met koopzondagen. De SP.A en Groen stonden lange tijd op de rem om de zondagsrust op te geven in de stad, maar bij de start

van het circulatieplan startte Gent na lang aandringen van de Open VLD ook met officiële koopzondagen.

Dat betekent dat winkels die door de wetgeving verplicht één dag in de week moeten sluiten – vaak een zondag – uitzonderlijk toch mogen openen. Horecazaken mogen dat sowieso, andere kleinhandel niet. Die moet verplicht 24 uur per week sluiten.

De Stad voorziet sinds mei in een officiële uitzondering. Dit jaar waren er al zes officiële koopzondagen in Gent. In december komt de koopzondag echt op stoom: elke zondag is dan een officiële koopzondag, tot en met de start van de solden op 7 januari.

42.000 man

En daarna gaat de Stad ermee door. Het bestuur zette eind oktober het licht op groen voor vijftien koopzondagen in 2018, elke eerste zondag van de maand en alle weekends van december.

Het concept slaat stilaan aan. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-fractieleider Veli Yüksel opvroeg in de gemeenteraad. Het Nederlandse bedrijf City Traffic meet voor de Stad Gent aan de hand van wifi- en bluetooth-signalen van smartphones

hoeveel mensen er passeren op de as van de Langemunt tot in de Veldstraat en de as Koestraat-Mageleinstraat.

Op 1 oktober werden bijvoorbeeld 42.000 unieke passanten gemeten, zo’n 15.000 meer dan de zondag ervoor. Op zondag 5 november werden 37.000 passanten gemeten. De topdag was 4 juni, toen er een grote braderie plaatsvond in de binnenstad. Toen werden 50.000 passanten geteld, 26.000 meer dan de zondag erna, toen alle winkels wel gesloten waren.

“We horen dat voor heel wat handelaars de kosten om open te doen nog niet opwegen tegen de opbrengsten, maar men is positief”, zegt Yüksel.

Drempels wegnemen

Schepen van Middenstand Christophe Peeters (Open Vld) noemde in de gemeenteraad de koopzondagen “zeer gunstig”. “De koopzondagen steken ruim boven de normale zondagen uit, qua bezoekersaantallen. Gemiddeld hebben we ongeveer 40 procent meer bezoekers op een koopzondag dan op een gewone zondag. Vaak zitten we dan aan het niveau van een maandag.”

De Stad promoot koopzondagen in een combinatie met de zondagochtend-markten in Gent. “Zondag ga je eerst naar de markt, dan ga je iets eten en heb je nog een hele middag om te winkelen. Niet opgejaagd of zonder dat je er een halve dag vakantie voor moet nemen. Zo nemen we de drempels weg om geld uit te geven. De winkels zijn open op een moment dat de klanten beschikbaar zijn en op hun gemak kunnen winkelen. Daar gaat het om. Dat is de bedoeling.”

Omzetcijfers om het succes van de koopzondagen te evalueren zijn niet beschikbaar. “En die gaan we ook niet krijgen”, zegt Peeters. “Een handelaar om zijn omzet vragen is zoals de gemiddelde Vlaming vragen hoeveel hij verdient. Dat krijg je niet vrij. Niemand wil dat geven.”

Mentaliteitswijziging

De Stad Gent investeerde dit jaar 200.000 euro in promotie van de koopzondagen. Voor 2018 staat nog eens 200.000 euro ingeschreven. Bovendien wordt per koopzondag 30.000 euro aan De Lijn betaald, zodat de bussen en trams van De Lijn in en naar Gent gratis zijn.

Vierhonderd Gentse detailhandelaars

hebben promotiemateriaal voor de koopzondagen opgevraagd bij de Stad. De Lijn telt 10 procent meer reizigers op een koopzondag vergeleken met een normale zondag.

Peeters: “De gewoonte raakt stilaan ingeburgerd, in die mate dat we nu te horen krijgen dat we er te laat mee gestart zijn. We hebben nochtans lang moeten vechten om dat te kunnen invoeren. Er was daar heel veel tegenstand tegen. Kijk, u ziet hoe snel de mentaliteit kan keren.”

Antwerpen

In april 2018 – een jaar na de eerste koopzondag – volgt een evaluatie. “Maar eigenlijk is dit heel snel een succes geworden”, zegt Peeters. “In Antwerpen heeft het drie jaar geduurd om mensen daar aan gewoon te doen geraken, zij waren de pionier. Maar ze zeggen nu dat het niet meer weg te denken is.”

“Ik denk dat wij dit in Gent na zes maanden zeer gunstig evalueren. Er zijn meer en meer handelaars die meedoen. We verplichten niemand om open te doen. Maar alle cijfers van de barometer wijzen op goed weer.”

Lees het artikel in De Gentenaar.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.