Veli Yüksel: "Proximus moet gedupeerden terugbetalen"


Proximus komt de 150.000 klanten die al jaren, soms onwetend, een vast telefoontoestel huren tegemoet. Maar de geste krijgt een onvoldoende van de federale regering.

Proximus zal de 150.000 klanten die al jaren een vast telefoontoestel huren een brief sturen. Dat maakte het telecombedrijf dinsdag bekend in het Radio 2-programma 'De Inspecteur'.

Het verhuren van telefoons kwam eerder al aan bod bij 'De Inspecteur'. Sommige klanten van Proximus betalen nog huur voor oude toestellen, die ze soms zelfs niet meer gebruiken of die al lang afgeschreven zijn. Dat deed nogal wat stof opwaaien en kwam het bedrijf op kritiek te staan van de federale regering, die de telecomgroep controleert.

In de brief, die bij de volgende factuur zal zitten, vertelt Proximus hoe klanten de huur kosteloos kunnen opzeggen. Wie dat doet, zal zijn vast toestel mogen houden.

Het is aan de klanten om contact op te nemen met het telecombedrijf (telefonisch of via de website). Ze kunnen terecht op 0800-22 850 of op proximus.be/telefoonverhuur.

Huishuur

Maar een financiële compensatie als geste voor al die klanten ziet Proximus niet zitten. Woordvoerster Nele Van Malderen vergelijkt het met de huur van een huis. 'Iemand die al veertig jaar een huis huurt, heeft dat misschien op den duur ook al terugbetaald. Sommigen huren bewust omdat er ook een service aan die huur verbonden is. Als het toestel stuk is, kunnen ze het meteen omruilen bijvoorbeeld.'

De federale ministers Alexander De Croo (Open VLD; telecom) en Kris Peeters (CD&V; economie) lieten in een gezamenlijke reactie weten dat Proximus met zijn voorstel wel aan een aantal bezwaren tegemoetkomt, 'maar toch blijven er een aantal vragen open'.

Ze nodigen daarom 'op korte termijn de CEO van Proximus (Dominique Leroy, red.) uit voor een onderhoud om het dossier ten gronde te bespreken', staat te lezen in een gezamenlijk persbericht. Ze gaan echter niet meteen zover om expliciet een financiële compensatie te eisen.

'Schandalig'

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel vindt wel dat Proximus het onterecht betaalde huurgeld moet terugbetalen. 'Het is goed dat Proximus de klanten die een vast telefoontoestel huren bij de volgende factuur zal informeren over de kosteloze opzegging, maar dat is slechts een eerste stap', zegt hij.

'De meeste gedupeerden zijn kwetsbare oude mensen. Het is schandalig dat Proximus op de kap van deze kwetsbare groep makkelijk geld verdient.' Yüksel is van plan De Croo in het parlement te ondervragen over de kwestie.

Ook sp.a-parlementslid Rob Beenders is ontgoocheld dat er geen financiële compensatie komt. 'Klanten die hun telefoontoestel al lang hebben afbetaald nog langer huur laten betalen is oneerlijk. Op deze manier ziet Proximus, een overheidsbedrijf, klanten als melkkoeien en dat kan niet de bedoeling zijn.' De sp.a vraagt dat de bevoegde ministers bijsturen en ervoor zorgen dat de getroffen klanten hun te veel betaalde huur teruggestort krijgen.

Lees het artikel in De Tijd.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.