Amateurisme aanbesteding zorgt voor vertraging renovatie station Gent-Sint-Pieters


De vernieuwing van het Sint-Pietersstation in Gent loopt nog maar eens ettelijke maanden vertraging op. De offertes voor de herinrichting van perrons 1 tot 7 vallen te duur uit, voor de NMBS.

Gent Wat doe je als bouwheer wanneer de offertes voor verbouwingswerken allemaal veel te duur zijn voor je portemonnee? Dan maak je je huiswerk opnieuw en zoek je naar andere (lees: goedkopere) aannemers. En vraag je misschien meteen ook aan kandidaten om zelf voorstellen te formuleren om de kosten te drukken.

Dat is precies wat de NMBS en De Lijn nu hebben gedaan voor de tweede en laatste fase van de modernisering en verbreding van de perrons en de hal van Vlaanderens drukstbezochte treinstation.

Ten vroegste 2026

Op 10 december worden de vernieuwde perrons 9 en 10 opengesteld voor de treinreizigers. Het was de bedoeling om meteen daarna te beginnen met de vernieuwing van de perrons 1 tot 7, maar de start van die werkzaamheden zal volgens Veli Yüksel (CD&V), lid van de Kamercommissie Infrastructuur, 'minstens één jaar uitgesteld worden'.

'Het is de zoveelste vertraging', zegt Yüksel. 'De initiële opleveringsdatum was op 2020 geprikt, maar nu al is duidelijk dat de werkzaamheden ten vroegste zes jaar later zullen beëindigd zijn'.

Minder grootse visie

De NMBS wil geen periode plakken op de nieuwe vertraging, maar heeft op de tijdlijn van de werken op haar website de start van fase 2 in alle stilte aangepast van januari naar augustus 2018.

Ze geeft ook toe dat de aanbesteding voor de tweede fase van de werken aan het station helemaal overgedaan werd. 'Omdat de afwijking tussen onze raming en de offertes zo groot was, overschreden de offertes de financiële draagkracht van bouwheren NMBS en De Lijn', zegt woordvoerder Geert Dierckx.

'Ook hebben we onze visie over hoe het nieuwe Sint-Pietersstation er moet uitzien in de loop van de renovatiewerken bijgesteld', zegt Dierckx. 'De aanvankelijke plannen waren wat grootser. Het station moet in de eerste plaats functioneel zijn en comfortabel voor de reizigers. Lokalen voor het personeel en de stockage van materieel hoeven misschien niet zo groot of duur aangekleed zijn als eerst was gepland.'

'Er is niks mis met een aangepaste visie,' zegt Yüksel, 'maar dat door een onhandige aanbesteding de vertragingen nog maar eens toenemen met een jaar getuigt van amateurisme. En daarvan is uiteindelijk de pendelaar de dupe.'

Lees dit artikel in De Standaard.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.