© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.

Nog wachten op reizigerstrein naar haven

17 Oct 2017

 

Er komt een nieuwe studie van de NMBS naar de mobiliteitsstromen van en naar de haven van Gent. 'Daardoor wordt opnieuw kostbare tijd verloren om een passagierslijn aan te leggen voor de zestigduizend mensen die iedere dag in de Gentse haven werken', zegt federaal volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V).

 

Al ettelijke jaren wordt gesproken over de omvorming van het bestaande goederenspoor 204 tot een volwaardige treinlijn voor reizigers van en naar de haven en de kanaaldorpen.

'Nu staan er dagelijks files door de tienduizend werknemers die met eigen wagen naar de haven moeten rijden', zegt volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Veli Yüksel, die lobbyt voor de spoorlijn.

 

Acht jaar

Uit een antwoord op zijn vragen aan federaal minister van Mobiliteit Bellot (MR) blijkt dat, volgens het project dat werd ingediend in de investeringscel, de snelheid van de trein zou opgedreven worden van veertig naar tachtig kilometer per uur, dat er vijf stopplaatsen en een link met de spoorlijn naar Maldegem en Eeklo zouden worden gecreëerd, dat de bestaande overwegen zouden worden ondertunneld of overbrugd en dat het nog minstens acht jaar zal duren voor de eerste reizigers kunnen gebruikmaken van de lijn.

 

De NMBS wil nu met een studie het nut van de spoorlijn 204 meten. 'Tijdverlies,' vindt Yüksel, 'want in 2009 heeft een voorgaande studie dat al bewezen.'

 

'Toch is dit project even belangrijk als de tien andere Vlaamse spoorprioriteiten', zegt Vlaams verkeersminister Ben Weyts (N-VA), die ook een steunbrief heeft geschreven aan het Havenbedrijf Gent. Dat aast dan weer op Europese subsidies voor een andere studie over het doortrekken van de spoorlijn tot in de haven van Terneuzen in Zeeland. 

 

Dit artikel verscheen vandaag in De Standaard 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload