Al meer dan duizend drones geregistreerd


Er zijn tot nu toe 1.105 drones ingeschreven bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. Dat blijkt uit het antwoord van Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. Ook het aantal vliegbrevetten zit in de lift.

Een speelgoeddrone van minder dan één kilogram en die maximum 10 meter hoog gaat, kan nog steeds zonder formaliteiten boven een privéterrein vliegen. Maar andere drones, van 1 tot 150 kilo, moeten sinds april vorig jaar worden geregistreerd.

Wie een drone wil besturen, moet daarvoor ook een examen afleggen. In totaal slaagden al 564 personen voor het theoretisch examen. Na een praktijktest werden er in 2016 86 attesten van bevoegdheid (voor klasse 2 vluchten) en 157 bewijzen van bevoegdheid (voor klasse 1 en 2 vluchten) uitgereikt. Voor dit jaar ging het al om 72 attesten en 158 bewijzen van bevoegdheid.

Wie een niet-geregistreerde drone gebruikt of niet over de nodige papieren beschikt, hangt een boete boven het hoofd. Op twee jaar tijd werden er zo al vijftien uitgeschreven, goed voor een totaalbedrag van 14.408 euro. "Sinds het begin van dit jaar kan de boete ook oplopen tot 8.000 euro. Dat schrikt ongetwijfeld af", zegt Yüksel. "Maar de identificatie van de eigenaar na klachten of botsing blijft wel voor problemen zorgen. Een drone dient tot dusver niet te beschikken over een uniek chassisnummer. Dat is nochtans noodzakelijk zoals bij voertuigen op de openbare weg. Het zou goed zijn dat België bij de aanslepende onderhandeling over de nieuwe Europese regelgeving aandringt op een snelle harmonisatie, inclusief een degelijke markering en identificatie van onbemande luchtvaartuigen".


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.