Streng voor onverzekerde bestuurders


80 per dag. Dat is het aantal inbreuken dat vorig jaar wegens onverzekerd rijden werd vastgesteld. In totaal: 29.233. Kamerlid Veli Yüksel vroeg de cijfers op bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR). In 2015 betrof het 29.743 inbreuken en het jaar daarvoor nog 31.426. Het cijfer daalt dus wel. “Maar het blijft veel en veel te hoog,” aldus het CD&V-Kamerlid. “De wet is de wet: wie met een gemotoriseerd voertuig de baan op gaat, moet gewoon verzekerd zijn”.

In veel gevallen vergeten bestuurders hun verzekering te vernieuwen, ook al is dat verplicht. “Maar sommigen lappen de verplichting gewoon aan hun laars. De meeste overtredingen worden begaan door de leeftijdscategorie 25-34-jarigen, maar vaak rijden ook -18-jarigen zonder verzekering,” aldus Yüksel. De gevolgen daarvan zijn niet min. “Los van de zware financiële gevolgen die de aansprakelijke bestuurder op zijn nek kan halen, jagen deze bestuurders ook de premie van degenen die zich wel aan de regels houden omhoog”. Het Gemeenschappelijke Waarborgfonds komt dan immers tussen om een vergoeding uit te keren aan de slachtoffers. “Vorig jaar ging het om 14,9 miljoen euro; in 2014 bedroeg het bedrag zelfs 17 miljoen euro,” weet de volksvertegenwoordiger.

Er staan al zware straffen op onverzekerd rijden, van een geldboete over een rijverbod tot een gevangenisstraf. “Toch moet dit probleem harder worden aangepakt,” aldus Yüksel. Minister Koen Geens (Justitie) en Bellot (Mobiliteit) zijn van plan onverzekerd rijden in de toekomst strenger aan te pakken. Er wordt gewerkt aan een wetsontwerp waarbij bestuurders die op 3 jaar tijd 2 zware verkeersovertredingen begaan, een rijverbod van ten minste 3 maanden krijgen en bovendien hun rijexamen opnieuw moeten afleggen.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.