VOKA-stage bij Stora Enso Langerbrugge

Op de valreep van het zomerreces ging CD&V-volksvertegenwoordiger Veli Yüksel op stage bij Stora Enso Langerbrugge te Gent, waar hij ook gemeenteraadslid is. De politicus proefde er van wat vandaag reilt en zeilt in het bedrijfsleven. Niet bij de minste: Stora Enso Langerbrugge, één van de vele ondernemingen in de Haven van Gent, bestaat reeds 85 jaar. Binnen de Zweedse Groep Stora Enso geldt ze als één van de meest efficiënte fabrieken, goed voor de productie van jaarlijks 540.000 ton gerecycleerd kranten- en magazinepapier.

Veli werd er verwelkomd door Chris De Hollander, managing director. “Ik vind het van bijzonder belang dat mensen die dagdagelijks bezig zijn met de politiek, weten wat er in bedrijven gebeurt,” zegt hij. “Dat ze horen waar wij van wakker liggen, wat er moet worden aangepast opdat wij de volgende jaren succesvol kunnen zijn en blijven. Vandaar dat ik blij ben met de stage van Veli Yüksel bij ons vandaag”.

Het programma van de stage was goed gevuld. Na een kennismaking werden de verschillende componenten van het bedrijf voorgesteld: de Groep, de fabriek in Gent en de focus op een geïntegreerde clean-tech-aanpak. Jaarlijks wordt er 1 miljoen ton oud krantenpapier verwerkt. Immens veel, als je weet dat Gent jaarlijks 17.000 ton papier als afval produceert. Niet alleen verloopt de papierproductie duurzaam, maar het bedrijf investeerde ook in duurzame energieproductie. Zo beschikt het over 2 bio-WKK energiecentrales, is het warmtenet verbonden met Volvo Cars Gent en wordt er werk gemaakt van 3 nieuwe windturbines. “Recyclage is niet alleen van belang voor mens en milieu, maar duidelijk ook voor de economie,” aldus Veli. Het bedrijf stelt 400 mensen te werk.

Daarna werd Veli, gewapend met veiligheidsschoenen, op sleeptouw genomen over de uitgestrekte bedrijfsvloer. Hij was aangenaam verrast. “Vaak moet ik horen dat de politiek geen voeling heeft met de industrie. Dat we van achter ons bureau in het parlement beslissingen nemen,” aldus Veli. “Deze VOKA-stage is een belangrijke opportuniteit om dit in de praktijk om te zetten. Het is goed om te peilen waar de knelpunten liggen. Om te weten wat onze industrie vandaag nodig heeft om binnen Europa, maar ook wereldwijd, te kunnen bloeien. Daarom moeten we op het terrein komen, en dat is wat ik vandaag mag doen”.

Het was een vruchtbare dialoog. Chris De Hollander verheugde zich dat de politiek interesse betoonde voor de industrie. “Ik weet wel dat er in België dikwijls wordt geopperd om de industrie te verlaten en steeds meer te gaan focussen op diensten. Maar dat is totaal in tegenstrijd met onze drijfveren. Wij vinden dat de industrie haar plaats heeft in Vlaanderen en in België”.

Veli blikt tevreden terug op zijn stage. “Het is een uitgelezen kans om fabrieken van binnenuit te zien. Om op de vloer te zijn. Stora Enso is een belangrijke speler in de haven van Gent, is marktleider in Europa en speelt een grote rol in de wereld wat papierproductie betreft. Ik wou dit graag zelf zien en wil Chris en alle mensen van Stora Enso Langerbrugge dan ook graag bedanken voor hun warme ontvangst. Ook VOKA dank ik graag om mij deze gelegenheid te bieden”.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.