Iftar-maaltijd in Gent


Woensdagavond 31 mei 2017 was het gezellig druk in Urfa, een van de vele Turkse restaurants in de Gentse Sleepstraat. Veli Yüksel, Volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid voor CD&V, nodigde om en bij de 100 personen uit om samen met hem de iftar-maaltijd te gebruiken. Dat is de eerste maaltijd die moslims die aan de ramadan meedoen, nuttigen na zonsondergang.

Het stemt Veli Yüksel optimistisch dat steeds meer ambtsdragers de laatste jaren de iftar-traditie hebben omarmd. Het getuigd van waardering van en openheid naar de Belgische moslim-burgers. Daarom was hij verheugd dat ook de Minister van Justitie, Koen Geens, en de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, op zijn uitnodiging zijn ingegaan. Beiden gaven een toespraak. Ook tal van vertegenwoordigers van culturele verenigingen en federaties waren aanwezig. Onder hen ook de Gentse bisschop, monseigneur Luc Van Looy.

In zijn toespraak drukte Veli Yüksel op het belang van verbondenheid en op de waarden die tijdens de iftar worden gedeeld: bezinning, solidariteit en gastvrijheid. Drie kernbegrippen die over de grenzen van de eigen religieuze beleving heen universeel naar waarde worden geschat:

“Laat ons vanavond, hier in Gent, daarom samen rond de tafel zitten. Dat is een beginpunt om een warme samenleving te smeden. Een samenleving die zich kenmerkt - en blijft kenmerken – door openheid. Zeker in Gent. Een stad die iedereen moet meetrekken. Een stad waar iedereen zich betrokken moet voelen. Ook daar is nog een weg af te leggen…”

Tijdens de iftar-maaltijd werden er opnieuw bruggen gebouwd. Aan de vele tafels waar het breken van de vasten gepaard ging met het breken van het brood.

“Dialoog is het beste wapen tegen vooroordelen en angst. Tegen racisme en haat”.

Lees de toespraak van Veli Yüksel hier.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.