Kostprijs militairen op straat: ruim 100 miljoen euro


100.289.000 euro. Zoveel bedraagt de totale kostprijs van twee jaar “Operatie Vigilant Guardian”. Dat antwoordde Minister Steven Vandeput op een vraag van Veli Yüksel (CD&V) in de Kamercommissie Defensie gisteren.


Na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs en de verijdelde aanslag in Verviers (beiden in 2015), werden militairen op straat ingezet om de terreurdreiging het hoofd te bieden. De soldaten moeten zo de politiediensten ontlasten. Voor Veli Yüksel is het ontplooien van militairen in het straatbeeld een meerwaarde voor het land en voor de burgers. Voor de militairen zelf betekent het een grotere professionele druk op hun normale taken.


Op vraag van Veli Yüksel antwoordde Minister Vandeput dat na de aanslagen van Brussel (22 maart 2016) er wel 1.800 soldaten werden ingezet, maar dat dit sinds november 2016 terug is bijgesteld naar maximum 1.250 manschappen.


Lees de vraag van Veli Yüksel hier.


© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.