Veli: een Oost-Vlaming in Brussel

Ik ben Veli Yüksel, 48 jaar oud. Sinds mijn twee woon ik in Gent. De stad trekt jaarlijks heel wat nieuwe inwoners aan: Nederlanders, Spanjaarden, Italianen, West-Vlaamse studenten... ze bepalen het kleurrijke beeld van onze stad. Net zoals 10 procent van de Gentse bevolking, heb ook ik mijn roots in de regio rond het Turkse stadje Emirdağ.

 

Mijn ouders kwamen hier in de jaren 1970 werken in de bloemenkweek. Zo werd Gent het decor van mijn jeugd; van het schooltje in de Sint-Machariusstraat tot de aula's van de Universiteitsstraat. Op mijn diploma in de Politieke Wetenschappen volgde een Master in Europees Recht. Nog tijdens mijn studies ging ik aan de bak als journalist bij de VRT-nieuwsdienst, waar ik reportages maakte voor Het Journaal en Terzake. Het waren dertien boeiende jaren in het zog van de actualiteit. 

Parlement

 

In 2009 verliet ik de Reyerslaan. Datzelfde jaar werd ik verkozen als Vlaams parlementslid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, en zes jaar later opnieuw, werd ik als gemeenteraadslid van Gent verkozen.  

Bij de federale verkiezingen van juni 2014 werd ik met 16.635 voorkeursstemmen op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen verkozen. 

In het federaal Parlement werk ik met name in de commissies Defensie en Infrastructuur. Na de aanslagen in Frankrijk in 2015, richtte de regering de Tijdelijke Commissie Terrorismebestrijding op. We bekeken er de maatregelen die genomen moesten worden om gewelddadig extremisme effectief te bestraffen en efficiënt te voorkomen. 

Een overzicht van mijn werkzaamheden als Volksvertegenwoordiger vindt u hier

Bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 sta ik op plaats 4 op de Kamerlijst van Open Vld in Oost-Vlaanderen. 

Boeken

In 2014 verscheen mijn boek ‘Nergens beter dan thuis. 50 jaar migratie in België, een verhaal van ontgoocheling en hoop’. In dat boek maakte ik een analyse van 50 jaar migratie in België aan de hand van mijn eigen levensverhaal en van gesprekken met tien gezaghebbende stemmen in het Vlaamse migratiedebat. 

In maart 2018 publiceerde ik het boek 'Veiligheid voor iedereen. De strijd tegen gewelddadig radicalisme' bij uitgeverij Polis. Daarin benadruk ik de noodzaak van een betere organisatie van onze veiligheid en pleit hij voor een alert bestuur. Meer info vindt u hier

© 2017 Veli Yüksel. Alle rechten voorbehouden. Design: Nielsen De Wilde.