Over Veli

Ik ben geboren in Emirdağ op 30 maart 1971. Toen ik twee jaar was, trokken mijn ouders naar Gent om in Oostakker in de tuinbouw te werken. Ze woonden aan de Dampoort, dezelfde wijk waar ik vandaag met mijn vrouw en drie dochters woon.

Mijn eerste schooldag speelde zich af in de buurtschool Sint-Machariusstraat, mijn diploma-uitreiking vele jaren later in de Universiteitstraat. Mijn studentikoos leven lag vooral in de studentenvereniging Politeia en in mijn vrije uren was ik vrijwilliger in ’t Vindcentje, een vereniging voor mensen in armoede in de Dampoortwijk en Sint-Amandsberg.

In 1995 studeerde ik af als licentiaat in de Politieke Wetenschappen en een jaar later als master in Europees Recht. Nog tijdens mijn studies ging ik aan de slag bij de VRT als journalist voor de nieuwsdienst, Het Journaal en Terzake. Dat was een zeer boeiende periode. Dertien jaar lang volgde ik met een cameraploeg in mijn zog de actualiteit. Ik stond op de eerste rij voor de kleine verhalen en het politieke nieuws.

De overstap naar die politiek was niet eens zo’n grote stap. In 2009 verliet ik de Reyerslaan voor de CD&V. Nog datzelfde jaar werd ik verkozen tot Vlaams volksvertegenwoordiger. In het Vlaams Parlement legde ik mij voornamelijk toe op Media en Stedenbeleid.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd ik verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V in Gent. Ik ben ook voorzitter van de CD&V-fractie in de Gentse gemeenteraad.

Bij de verkiezingen in 2014 stond ik op de vierde plaats op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. Ik werd verkozen met 16.635 voorkeurstemmen. Op 19 juni 2014 legde ik de eed af als federaal volksvertegenwoordiger.

In 2014 verscheen mijn boek ‘Nergens beter dan thuis. 50 jaar migratie in België, een verhaal van ontgoocheling en hoop’, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. In dat boek maak ik een analyse van 50 jaar migratie in België aan de hand van mijn eigen levensverhaal en van gesprekken met tien gezaghebbende stemmen in het Vlaamse migratiedebat.

Foto's

Meer foto's >

Netwerk

Nieuwsbrief

Uw naam

Uw email

Agenda