01.07.2017: ”Kraken zou strafbaar worden, beloofden politici. Maar m’n huis is wel ingenomen door Roma”

01.07.2017, Het Nieuwsblad: ”Kraken zou strafbaar worden, beloofden politici. Maar m’n huis is wel ingenomen door Roma”

Met de vinger wijzen en elkaar de schuld geven: dat is zowat de collectieve reactie van alle bevoegde politici, nu in Gent opnieuw vier huizen zijn gekraakt door Roma-families. Ondanks de belofte dat het niet meer zou gebeuren.

De verontwaardiging was groot toen drie maanden ge­leden een Roma-gezin een huis gekraakt had terwijl de eigenaars in het buitenland verbleven. En nu zijn in Gent weer vier huizen door Roma gekraakt: twee in de Provenierstersstraat en twee in de Peperstraat. Allemaal zouden ze straks worden verbouwd.

Alexander De Cuyper, een van de eigenaars, zit met de handen in het haar. In december kocht hij zijn huis in de Provenierstersstraat, om in september de werken te starten. Maar donderdag waarschuwden buren dat tien ­Roma zijn woning en die van de buren hadden ingepalmd. “Ik reed er in allerijl naartoe. Alle ramen stonden open, en de verlichting brandde.”

De Cuyper belde de politie, maar net als in maart konden de agenten weinig doen. “Het bleef bij schade vaststellen en een pv op­maken. Ze kennen de krakers nochtans, maar zonder bevel van de vrederechter kunnen ze hen niet buitenzetten. Hallucinant. De politici hadden toch beloofd dat kraken strafbaar zou worden?”

Na de heisa in maart, haastten verschillende politici zich inderdaad om snel strengere wetgeving te maken, zodat de politie krakers gemakkelijker zou kunnen uitzetten. Maar de beloofde wetgeving is er nog niet, terwijl de politie in Gent weet heeft van 78 kraakpanden. “We kunnen gewoon nog niet optreden, omdat de federale regering en het parlement niet doen wat ze beloofd hebben: een nieuwe wet tegen ­Pasen”, reageerde de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) gisteren. “Intussen kunnen krakers nog altijd ongehinderd hun gang gaan.”

Met de uithaal van Termont naar justitieminister Geens (CD&V) begon een uitgebreid rondje vingerwijzen. Van de minister naar het parlement, tot de oppositie en zo weer naar Gent. “De meerderheid heeft hoge prioriteit aan het dossier gegeven: vóór Pasen is het tot een akkoord gekomen”, reageerde Geens. “Maar het is dan wel de taak van het parlement om erover te stemmen. En dat is nog niet gebeurd.”

Het wetsvoorstel bepaalt dat een vrederechter binnen de week moet kunnen beslissen. “Er zou dinsdag over worden gestemd”, kaatste mede-indiener Veli Yüksel (CD&V) de bal terug. “Maar dat werd verhinderd door de oppositie. “SP.A en Groen zijn op de valreep nog met een vraag tot hoorzittingen gekomen. Net de partijen die in Gent schreeuwen om een federale oplossing.”

“Het is ook maar logisch dat we tegen het voorstel zijn”, reageerde opnieuw Termont. “Een week is veel te lang. Ik wil de politie onmiddellijk laten optreden. Met het huidige voorstel kan ik dat niet.”

Alexander De Cuyper haalt de schouders op. “Ik verwijt de burgemeester niet dat de wet er nog niet is. Maar er zijn toch andere mogelijkheden? Als hij gewoon zou zorgen dat de groep Roma opvang krijgt tot de wet er is. Dan heeft niemand nog een probleem.”

 

 

 

Foto's

Meer foto's >

Netwerk

Nieuwsbrief

Uw naam

Uw email

Agenda