De Gentenaar: Bisschop Luc Van Looy neemt deel aan ramadanmaatlijd in Sleepstraat

01.06.2017, De Gentenaar: Bisschop Luc Van Looy neemt deel aan ramadanmaatlijd in Sleepstraat: “Dat vasten maakt solidair”

Linzensoep, lamsvlees en baklava. Een honderdtal moslims kwam gisteren samen voor de traditionele ­iftarmaaltijd. Ook van de partij: bisschop Luc Van Looy.

Na zonsondergang mochten de vastende moslims gisteren de voeten onder tafel schuiven voor de iftar, de traditionele avondmaaltijd tijdens de ramadan. Ook bisschop Luc Van Looy at mee in restaurant Urfa Kebab in de Sleepstraat. En hij had er zin in. “Op de tram naar hier was ik de enige autochtoon, op één medepassagier na”, aldus de bisschop. “Waarschijnlijk waren de anderen ook op weg naar vrienden of familie om samen te eten.”

Vasten zoals de moslims, doet van Looy niet, al trekt het solidaire aspect van het gebeuren hem wel aan. “Vasten doet je fysiek goed voelen en de moslims steunen elkaar tijdens deze periode enorm. Dat maakt sterk.”

Behalve van Looy waren gouverneur Jan Briers, justitieminister Koen Geens (CD&V) en tal van vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen aanwezig. Op het menu: linzensoep, Turkse herderssalade, gestoofd lamsvlees en baklava. Pas om acht voor tien gisteravond, zonsondergang, mocht worden toegetast. Maar justitieminister Geens hield de aanwezigen nog wat langer in spanning: zijn speech liep uit.

“Avonden als deze zijn nodig om te tonen dat moslims niet afstandelijk zijn en de onwetendheid willen bestrijden”, zegt initiatiefnemer, gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V). “We willen dat Gent een open maatschappij blijft en daarvoor zijn inspanningen nodig langs beide kanten.”

De ramadan duurt nog een goede drie weken. (tsa)

Lees het artikel hier.

 

Foto's

Meer foto's >

Netwerk

Nieuwsbrief

Uw naam

Uw email

Agenda