Het Nieuwsblad: 11,6 miljard euro extra investeren in Defensie?

27.05.2017, Het Nieuwsblad: 11,6 miljard euro extra investeren in Defensie?

Die eis van de Amerikaanse president Donald Trump om 2 procent van ons bbp aan Defensie te besteden? Compleet onhaalbaar én niet wenselijk, zeggen oppositie én meerderheid. “Ondoordacht miljarden pompen in Defensie is maatschappelijk niet verantwoord en onhaalbaar”, aldus Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA). CD&V-vicepremier Kris Peeters is het er volledig mee eens. “Die 2 procent is een fetisj”, zei hij vrijdagavond.

Donald Trump gaf de 28 NAVO-lidstaten donderdag in Brussel een flinke bolwassing omdat 23 landen veel te weinig uitgeven aan hun leger. De Europese staats- en regeringsleiders leken er als schoolkinderen bij te staan. Maar nu The Donald het land heeft verlaten, lijken sommigen al meteen hun middelvinger op te steken. In 2014 beloofde iedereen nochtans om 2 procent van het bbp te investeren in Defensie, maar ook op dit moment zijn er maar vijf landen die hun huiswerk hebben gemaakt. Ons land steekt dit jaar bijvoorbeeld 3,9 miljard in zijn krijgsmacht, en dat is maar 0,9 procent van het Belgische bbp. Een flinke buis dus, om het in Trump-termen te zeggen.

België is al jaren een van de slechtste leerlingen van de klas. Het beloofde de Amerikanen al

verschillende keren om een extra inspanning te doen. Maar een sprong maken naar 2 procent zou een jaarlijkse factuur van maar liefst 11,6 miljard euro betekenen. Compleet onhaalbaar, zeggen Vlaams-nationalisten, liberalen en christendemocraten in koor.

Defensie “virtueel failliet”

Nog straffer: de regering-Michel zal al tevreden zijn als ze de besparingen kan stopzetten en op termijn – lees: de volgende regering – meer zal kunnen investeren. Want tot nu toe heeft de federale regering sinds 2014 alleen maar fors bespaard. Defensie is jaar na jaar de cashcow, wanneer ergens geld moet worden gevonden. Volgens de legervakbonden is het Belgische leger vandaag “virtueel failliet”.

In het regeerakkoord staat overigens dat heel de regeerperiode lang moet worden gesneden in de uitgaven voor het leger. Maar premier Michel wil dat nu toch naast zich neerleggen. “We moeten nu eerst de besparingen stoppen en dan aanknopen met een groei, om zo onze militaire capaciteit te versterken”, verklaarde hij donderdagavond.

Dat betekent dat er in 2018 en 2019 300 miljoen euro extra richting Defensie moet vloeien. Alweer een flinke hap uit de krappe federale begroting. “Er nog eens 11,6 miljard bijdoen ( om de NAVO-norm van 2 procent te halen, nvdr.) is budgettair op korte én lange termijn onhaalbaar,” zegt CD&V-defensiespecialist Veli Yüksel.

Er is dus gewoon geen geld. Een reden waarom België de voorbije jaren tot 22 keer toe een vraag van de NAVO heeft moeten weigeren, ontdekte onze zusterkrant De Standaard. Niemand deed het ooit slechter.

Weliswaar is er een plan om op lange termijn meer geld in ons leger te pompen. Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wil tegen 2030 aan een budget van 6,6 miljard euro zitten en 9,3 miljard euro investeren in onder meer nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten en mijnenjagers. Maar ook dan zit hij nog maar aan 1,3 procent van het bbp.

“Voor alle federale instanties geven we nu 22 miljard uit. Als we voor onze Defensie naar die 2 procent willen, zullen er zeer zware keuzes moeten worden gemaakt”, zegt Open VLD’er Tim Vandenput. Niet realistisch dus. Zelfs Kris Peeters liet dat gisteren in De Afspraak klaar en duidelijk verstaan. “Niet die 2 procent is belangrijk, wel wat erin zit.”

Meer met minder

Nog een bedenking. Volgens specialisten doet ons land met een beperkter budget ook veel meer dan landen die veel meer geld uitgeven. Griekenland geeft veruit het meest uit, maar is op het internationale toneel totaal niet aanwezig. “We zijn klein, maar wel efficiënt”, dixit Grosemans.

Ook defensiespecialist Sven Biscop, professor aan de UGent, pleit voor gezond verstand. “Het lijkt mij verstandiger dat de verschillende ­NAVO-landen met elkaar overleggen over hoe ze hun legers verder gaan uitbouwen dan dat we blind de budgetten optrekken naar die NAVO-norm van 2 procent.”

 

Foto's

Meer foto's >

Netwerk

Nieuwsbrief

Uw naam

Uw email

Agenda