De Gentenaar: Ook CD&V trekt campagne voor 2018 op gang

26 april 2017, De Gentenaar: Ook CD&V trekt campagne voor 2018 op gang

Ook CD&V trekt campagne voor 2018 op gang. Het is nog anderhalf jaar tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018, maar de partijen in Gent trekken hun machines toch al op gang.

Nadat SP.A/Groen afgelopen weekend het startschot gaf om haar programma op punt te zetten voor 2018, doet ook de Gentse CD&V dat. De partij trekt met kopstuk Mieke Van Hecke naar de verkiezingen onder de slogan Samen ist wijzer. Met vijf open toegankelijke ateliers wil de partij haar programma op punt zetten. “We willen in dialoog gaan met de Gentenaars en met experts”, zegt fractieleider Veli Yüksel. “Het traject zal in 2018 uitmonden in een stadscongres. Dat wordt de grondslag van het programma waarmee we naar de Gentse kiezer trekken.” De ateliers beginnen op 13 mei en gaan onder meer over mobiliteit, digitalisering en toegankelijkheid voor personen met een handicap.

OPINIESTUK: De VN-Veiligheidsraad als ‘Madame Non’

15 april 2017, De Standaard: De VN-Veiligheidsraad als ‘Madame Non’

België wil graag weer naar de VN-Veiligheidsraad. Maar moeten we dat willen, vraagt Veli Yüksel zich af, een zitje in een club waar vijf leden de dictatuur van het vetorecht voeren.

Afgelopen woensdag stemde de VN-Veiligheidsraad over een ontwerpresolutie waarin de Syrische regering werd gevraagd mee te werken aan een onderzoek naar de chemische aanval van vorige week. Zoals verwacht gebruikte Rusland zijn veto. Voor de achtste keer sinds het uitbreken van het Syrische conflict.

Na de chemische aanval van 4 april, waarbij 87 mensen het leven lieten, onder wie 31 kinderen, ging Donald Trump eigengereid het Assad-regime bestoken met raketaanvallen. Het gaf de relaties tussen Washington en Moskou een extra knauw. De ontmoeting van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov was allesbehalve hartelijk.

In de koude oorlog tussen Trump en Poetin vriest het dat het kraakt. Maar beide staten zetelen in de VN-Veiligheidsraad. Trump wachtte echter niet en vuurde al Tomahawk-raketten op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat. De Amerikaanse president had geen mandaat van de VN, evenmin van zijn eigen Congres.

De vergeldingsaanval verscherpt de relatie met Rusland, dat het luchtruimakkoord met de VS boven Syrië opschortte. België, dat bombardementen uitvoert in het kader van de door de VS geleide Internationale Coalitie, voert daarom geen F-16-vluchten meer uit.

Politieke spelletjes
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil over die vluchten om veiligheidsredenen weinig informatie kwijt. Vorige week woonde ik een speciale zitting bij van de commissie belast met het opvolgen van buitenlandse missies in de Kamer. Een vergadering achter gesloten deuren, gezien de delicate aard van de militaire informatie die daar wordt meegedeeld.

De aanleiding was het bericht dat er misschien tweehonderd burgerslachtoffers waren gevallen tijdens een luchtaanval door Belgische militairen op een wijk in Mosul. De Belgische militairen leggen de hoogste zorgvuldigheid aan de dag bij hun operaties. Dat zag ik vorige maand tijdens een bezoek aan hun luchtmachtbasis in Jordanië. De Coalitie voert een onderzoek.
De schreeuw om volledige transparantie, vooral door de oppositie, kan moeilijk worden gehonoreerd. Informatie ingewonnen door een Coalitie-land kan door andere partners niet zomaar worden vrijgegeven. Dat behoort tot de geplogenheden.

Daarnaast is transparantie ook gevaarlijk voor het leven van onze piloten of de burgers in eigen land. We willen IS geen wapens in handen geven. There is a war on, you know! De Belgische strijd in de Coalitie is in eerste instantie gericht op het beschermen van de burgers ginds tegen oorlogsmisdadigers. Politieke spelletjes veroorzaken enkel collateral damage.

Israël en Syrië buiten schot
Toch zagen we woensdag net dat, in het hoogste orgaan van de VN. Het Russisch veto beschermt opnieuw het regime van president Assad. Dit brengt ons geen stap dichter bij vrede. Net als China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is Rusland een van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Daarnaast zetelen in het orgaan ook tien niet-vaste leden die worden verkozen voor een mandaat van twee jaar.
België aast ook opnieuw op een zitje in de VN-Veiligheidsraad binnen twee jaar. Het zou de zesde keer zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voert al sinds 2015 volop campagne onder het motto ‘Fostering consensus, acting for peace’.

Maar willen we dat wel op deze manier? Wat is de invloed van zo’n niet-permanent lid onder de dictatuur van het vetorecht? Dat is namelijk voorbehouden aan de vijf permanente leden. En daar zit het pijnpunt. Het staat hen toe hun eigen agenda naar voren te schuiven. De VS houdt zo al jaren Israël buiten schot. En Rusland heeft al tal van resoluties over bondgenoot Syrië weggestemd. Er zit sleet op het systeem dat wordt ingezet door de ‘grote vijf’ om hun hegemonie in de wereld te behouden. Nochtans is de wereld groter dan deze vijf.

Wie het vetorecht wil afschaffen, moet het Charter van 1945 – dat België mee ondertekende – wijzigen. Dat kan enkel de VN-Veiligheidsraad. En daarvan hebben vijf permanente leden vetorecht. Er kan dus, en het is zeer aannemelijk, een veto worden gesteld tegen het afschaffen van het vetorecht. We moeten het vetosysteem herbekijken. Een stemming volgens meerderheid zou verkieslijk zijn, democratisch gezien én bezien vanuit het standpunt van de internationale rechtsorde. Om consensus aan te moedigen. En om de internationale vrede te bewerkstelligen.

Lees het stuk op de site van De Standaard.

OPINIESTUK: Reageren op reaguurders: waarom we haat op sociale media moeten aanpakken

7 april 2017, Knack: Reageren op reaguurders: waarom we haat op sociale media moeten aanpakken

Veli Yüksel is de haatberichten op sociale media grondig beu. In de Kamer diende hij een resolutie in waarin hij de regering vraagt om demarches te ondernemen op Europees niveau. “Idealiter worden socialmediabeheerders daarbij verplicht om de relevante data te overhandigen aan politie en het gerecht, in plaats van ze simpelweg te verwijderen.”

Lees het volledige opiniestuk hier.

De Standaard: ‘Sociale media moeten verplicht haatberichten doorspelen aan politie’

6 april 2017, De Standaard: ‘Sociale media moeten verplicht haatberichten doorspelen aan politie’

‘De politie en het gerecht moeten in actie kunnen schieten bij strafbare haatberichten op sociale media’, vindt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. Hij ijvert voor een resolutie.

Na de dood van twee Belgische jongens, een van Marokkaanse en een van Turkse origine, vorig jaar verschenen heel wat racistische reacties op sociale media. ‘Wat las je toen niet allemaal? “Een Turk minder!” of “Die man is gesneuveld op de plaats waar hij thuishoort”. Dat is onaanvaardbaar’, zegt Yüksel. ‘Het allerlaatste wat een rouwende ouder zou moeten doen, is zelf reageren op racistische reacties. Als het om strafbare haatboodschappen gaat, moeten de politie en het gerecht in actie kunnen schieten.’

Maar daar wringt het schoentje. Of beter, er zit een gat in de zool. Want sociale media grijpen wel degelijk in bij haatberichten op hun platformen. Dat hebben ze ook afgesproken in een Europese gedragscode. Binnen de 24 uur worden de berichten verwijderd. Het probleem is dat de politie dan plots niets meer in handen heeft.

‘Die zien het bewijs voor hun ogen verdwijnen en staan machteloos’, zegt Yüksel. ‘De daders van de meest gore boodschappen gaan vrijuit. Dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten het geweer van schouder veranderen.’

Vrije meningsuiting

Maar de vrije meningsuiting wordt gekoesterd. N-VA-fractieleider Peter De Roover botste op een muur toen hij die wilde inperken voor geradicaliseerde moslims. Onder meer CD&V steigerde. Toch wil ook Yüksel dat er op dat vlak iets beweegt. ‘Vrijheid van meningsuiting is een hoeksteen van onze democratie en sociale media democratiseren dat recht. Maar het is geen absoluut recht. Haatberichten en racistische praat zijn nog steeds verboden. We moeten hier paal en perk aan stellen.’

Yüksel beseft dat een wetsvoorstel weinig indruk zal maken op Facebook en Twitter en vraagt de regering daarom om via een resolutie stappen vooruit te zetten op Europees niveau. Hij denkt aan een regeling waarbij sociale media worden verplicht om informatie door te spelen aan de politie en het gerecht.

Lees het artikel in De Standaard.

Het Nieuwsblad: NMBS werft te weinig allochtonen aan

29 maart 2017, Het Nieuwsblad: NMBS werft te weinig allochtonen aan

De NMBS-groep heeft nog niet half zoveel allochtonen in dienst als afgesproken was in het beheersplan uit 2009: nog niet één op de twintig, terwijl afgesproken was dat het één op de tien moest worden. Nu de NMBS de komende jaren duizenden mensen gaat aanwerven, moet ze echt forse inspanningen gaan leveren. Daarover heeft de kamercommissie Infrastructuur gisteren een resolutie goedgekeurd. “Zo’n overheidsbedrijf heeft een voorbeeldfunctie en moet het voortouw ­nemen”, zegt initatiefnemer Veli ­Yüksel (CD&V)

Foto's

Meer foto's >

Netwerk

Nieuwsbrief

Uw naam

Uw email

Agenda